Berimo otroške knjige, da se bodo zgladile gube na čelu starega sveta

 

Takoj za dnevom lažnivih kljukcev, 1. aprilom, nastopi mednarodni, svetovni dan knjig za otroke. Prav je tako. V teh dišečih, lepo okrašenih knjigah je 1001 resnica, tisoč občutkov in dogodivščin v davnini in do današnjih dni: pod soncem in pod žarki lune, iz mitskih korenin pod zemljo in iz sanjske preje, kjer je vse zlahka res, če prinaša dobro – in srečen konec.

Vsa velika literatura rase iz teh resnic prve otroške knjige, ki se napaja in poji ob toku prvinskega življenja. Od tisočerih zrn soli, tisočerih zrnc cvetnega prahu, iz rojev črk in besed na pisanem papirju. Naj nam bo v veselje: malim in velikim. Dajmo ga z veseljem deliti z drugimi v svoji bližini.

Berimo otroške knjige, da se bodo zgladile gube na čelu starega sveta.

 

Poslanica MARKA KRAVOSA, predsednika Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS

 

 

Spoštovani starši in učenci!

Ob 2. aprilu – mednarodnem dnevu knjig za otroke naj vas povabim, da se mi pridružite k branju kakovostnih knjig. V času, ko nam knjižnice niso dostopne, vzemite v roke nekaj z vaše domače knjižne poličke, morda kaj zelo starega in pokukajte noter, presenetilo vas bo, kako staro je in še vedno zanimivo. Odrasli se spomnite knjig iz otroških dni, otroci pa povprašajte svoje starše ali stare starše, kaj so brali, ko so bili vaših let. Zagotovo boste našli kaj zanimivega za branje.

Ena izmed avtoric, katere dela letos predlagam v branje je Kristina Brenkova, ki je žal ni več med nami. Bila je mladinska pisateljica, pesnica, prevajalka, doktorica znanosti, urednica knjig za otroke in mladino pri založbi Mladinska knjiga. Izdala je veliko slikanic, pravljic in zgodb za otroke do dvanajstega leta starosti in v ta namen zasnovala knjižne zbirke: Najdihojca, Čebelica, Velike slikanice, Cicibanova knjižnica, Zlata ptica, Mladi oder, Lutkovni oder. Iz svetovne književnosti je izbrala in uredila najboljša dela s področja otroške in mladinske književnosti.

Letos praznujemo 110. obletnico njenega rojstva. V Mestni knjižnici Ljubljana so pripravili bralno spodbujevalno akcijo, kjer najdete naslove njenih lastnih književnih del, prevodov, zbirk, ki jih je uredila ter nekaj o njenem življenju in delu.

Mozaik  (odprite kamenčke mozaika Kristine Brenkove)

Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov

(poglejte si naslove njenih zimzelenih in nagrajenih književnih del)

Vzporedno pa vas vabim, da si preberete pesem in ogledate plakat letošnje ameriške poslanice, ki sta ju pripravila avtorica besedila Margarita Engle in ilustrator Roger Mello.

POSLANICA IN PLAKAT OB 2. APRILU

Prijetne bralne dogodivščine vam želim.                  Knjižničarka

(Viri: spletni strani bralnaznacka.si in ibby.si)

Premiera filmskih portretov ob Mednarodnem dnevu knjig za otroke  (.pdf)

Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost