Šolski knjižničarji v tem mesecu še pogosteje vabimo bralce, da se nam pridružijo k branju. Letos smo v mesecu oktobru uvedli nov projekt znotraj šole Branje je lahko zabavno in nove dejavnosti, da bi učence še dodatno spodbudili k branju, ki se je v času karanten in zaprtja knjižnic v zadnjih dveh letih učencem odtujilo.

K sodelovanju in promociji šolskih knjižnic nas je povabilo tudi Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL), pri nas v Sloveniji pa Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Njihov letošnji slogan se glasi BRANJE ZA GLOBALNI MIR IN ŽIVLJENJE V HARMONIJI. V okviru tega povabila, naj se zavemo povezave med knjigami, branjem, šolskimi knjižnicami in o tem, da lahko skupaj soustvarjamo mir in življenje v harmoniji. Šolska knjižnica naj bo oaza miru, strpnosti in razumevanja med vsemi.

Na naši šoli smo praznovali ta dogodek z naslednjimi dejavnostmi, ki so povabile učence v knjižnico:

Pričeli smo z udeležbo na Bralnem maratonu, ki jo pripravlja ZPM Maribor. Naše tri učenke Vivi, Maja in Nina iz 6. razreda so napisale svojo lastno pesem in je objavljena v zborniku Skupaj se imamo dobro! Lahko si ga ogledate in preberete na FB strani Bralne značke https://www.facebook.com/people/Pre%C5%BEihova-bralna-zna%C4%8Dka-Pal%C4%8Dek-Bral%C4%8Dek-ZPM-Maribor/100075651684013/.

V Tednu otroka smo pripravili pravljične ure za najmlajše, namizno igro Knjižničarka ne jezi se! in pogovorne ure ob knjigah za starejše učence. Največji odziv je bil za pravljično uro, zato smo jo izvedli 2 krat.

Prvošolci po novem vsak teden eno uro obiščejo knjižnico skupaj z razredničarko. Takrat poslušajo pravljico in zamenjajo knjige. V tem mesecu smo na pot med njih  poslali knjižni nahrbtnik, ki sedaj kroži med učenci in se bo konec šolskega leta ponovno vrnil v knjižnico poln dogodivščin in zapisov otrok in staršev.

Prvič smo v knjižnici pripravili Knjižno menjalnico. Vsak izmed učencev je imel možnost, da zamenja kakšno svojo lastno knjigo. Zamenjali smo 141 knjig. Nekaj knjig je bilo v Knjižno menjalnico podarjenih in tako ostajajo za prihodnjo, ki bo v mesecu aprilu. Vabljeni tudi takrat.

V knjižnici pripravljamo tudi izposojo e-knjig za učence tretjega triletja. Gre za pilotni projekt ministrstva za šolstvo, ki bo omogočil učencem brezplačno izposojo e-knjig za domače branje preko šolske knjižnice. Priprave so v teku. V mesecu novembru sledijo obvestila za starše in seznanitev učencev na knjižničnih urah.

Pripravili ali uredili smo bralne kotičke, ob sredah uvedli bralni odmor ter branje zastavili tedensko v urniku.

Knjižnica je bila v tem mesecu res središče šole. Učenci se postopoma spet navajajo na umirjen prostor, kjer lahko najdejo svoj mir.

 

Hoče, 28. 10. 2022                                        Lidija Mazgan, knjižničarka

 

20. bralni maraton

Bralni vlak 4. a

Bralni vlak 4. a

Bralni kotiček 4. a

Bralni kotiček 4. a

Branje v knjižnici 2. c

Branje v knjižnici 2. c

Knjižna menjalnica

Knjižna menjalnica

Knjižni nahrbtnik

Knjižni nahrbtnik

Knjižničarka, ne jezi se!

Knjižničarka, ne jezi se!

Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost